Ga naar de inhoud

Het gaat te goed

Op het moment van schrijven zijn er in Nederland al 136 mensen overleden, 637 nieuwe patiënten en bij totaal 3631 mensen het Covid-19 virus vastgesteld. Ons land geeft al sinds het begin van de crisis adviezen af hoe te handelen. Van geen handenschudden tot blijf binnen en houd 1,5 meter afstand indien je er toch uit moet.

Het is ondertussen weekend, de zon schijnt en het is heerlijk weer om er op uit te gaan. We hebben allemaal het advies gekregen om dat niet te doen en toch gaan we massaal naar het bos, het strand, de gemeentelijk afvalverwerking en ga zo maar door. Waarom?

Zo lang ik leef en het journaal kijk wordt je overspoeld met ellende. Oorlog, honger, regimes met dicatoren, armoede, aanslagen, heftige item etc. Op het moment dat je het leest raakt het je (als het goed is) maar als Wie is de Mol begint ben je alle negatieve dingen al weer kwijt. Onze aandachtsspanne is vrij kort geworden voor negatief nieuws. Verder leven wij (gelukkig) in Nederland in de regelmaat zonder al die ellende. Ja, ook wij hebben aanslagen en enkele van bovengenoemde zaken wel gehad maar die hebben een dusdanige kleine impact dat het dagelijks leven gewoon doorgaat.

We zijn verwend en nemen alles maar aan. Neem bijvoorbeeld Koningsdag, iedereen feest, eet en drinkt en gooit zonder blikken of blozen haar rommel op straat en gaat naar huis. De volgende dag na de kater fiets men langs de plek die 12 uur eerder nog bezaaid was met rommel en wonder boven wonder is het hele plein weer spik en span zonder dat men realiseert dan mensen van de gemeente keihard hebben gewerkt om het plein de volgende dag weer schoon te maken. Hetzelfde geldt voor parken waar massaal bij mooie zomerse dagen wordt gerecreëerd en een enorme puinhoop achterlaten en ook hier de gemeente ’s avonds en heel vroeg ’s ochtends alles weer opgeruimd en de cirkel opnieuw begint.

Zo nu ook met de Coronocrisis, China is ver weg, in Italië zullen ze het wel niet goed geregeld hebben en weet ik hoeveel andere drogredenen om aan zich zelf te denken en er op uit te gaan. In het 20:00 journaal van zaterdagavond was kwam dit schrijnend naar voren. Een gezin ging gezellig met z’n vieren naar de afvalverwerking omdat ze al de hele week binnen zaten en het wel een leuk uitje was. De vader van het gezin maakte er zelfs nog een mislukt grapje bij.

Het gaat te goed, we moeten de mensen even wat minder laten voelen, het is tijd voor de lockdown met fikse boetes en flink handhaven. Wellicht helpt dat want een Nederland voelt het pas als de portemonnee wordt geraakt. Met die boetes kunnen we mooi de mensen in de zorg belonen die keihard aan het werk zijn omdat wij zo nodig naar het strand en het bos moesten gaan.

Gepubliceerd inGeen categorie