Ga naar de inhoud

Netiquette – wen er maar aan!

Je ouders zullen vrij weinig met internet en met delen van informatie hebben maar jij en de toekomstige generaties zijn al in greep van social media en alle andere vormen van (persoonlijke) informatiedeling. Ok, heel zwart/wit die eerste zin maar hij klopt wel. Je ouders hadden geen toegang tot een computer en de enige informatie die zij konden delen was mond tot mond of in een brief. Hiermee kon ook al schade mee worden opgelopen/aangedaan maar deze schade was vaak tijdelijk en veranderen van woonomgeving en werk zorgden er al voor dat de informatie zoek en verloren raakte.

Heden ten dage wordt echt alles opgeslagen en heeft de 80 – en 90 jaren generatie dit in een sneltreinvaart dit moeten ervaren zonder bewust de consequenties hiervan te ervaren. Als vrijwilliger voor de dancecommunity partyflock.nl (opgericht in november 2001) kom ik heel veel voorbeelden tegen van leden die in de begin jaren (toen ze nog jong waren) alles deelde over hun ervaringen met drugs of maakten ze ‘grappige filmpjes’ en werden deze op Youtube gezet. Nu ze eind twintig en begin dertig zijn en druk aan het solliciteren zijn en zij hun naam in Google typen worden ze helaas geconfronteerd met ‘vervelende’ pagina’s. Je ouders konden gewoon rustig een LSD slikken of een joint roken. Dat staat namelijk nergens opgeschreven en niemand zal het daar nog over hebben 30 jaar later.

Er valt nog wel iets aan te doen zodat de belastende informatie niet meer te zien is maar dat is een vrij lastig klusje en de vraag is of het door Google wordt geaccepteerd. Het verzoek om een pagina van Google te laten verwijderen kan via de volgende link.

Daarom lieve ex-pubers en rebelse jongeren, denk goed na voordat je iets op een forum, Hyves, Facebook, Youtube, Twitter of weet ik veel welk medium plaatst. Het kan zo maar tegen je je gebruikt worden. En denk a.u.b. ook aan je kinderen, je wil toch niet dat zij in het zelfde schuitje belanden als jij?

Netiquette – wen er maar aan!

Gepubliceerd inGeen categorie