Spring naar inhoud

Martiniplaza energieneutraal?

Vandaag 6 april 2016 is er een artikel verschenen over het plaatsen van heel veel zonnepanelen op Martiniplaza. Echter wordt er geen wordt gerept over de opslag van energie en zie ik alleen berekening is zo kort door de bocht dat ik vrees dat het college er ook zo naar heeft gekeken.

Er wordt gesteld dat er 415.000 Kwh wordt opgewekt en dat Martiniplaza daardoor energieneutraal zal zijn. Dit is in de basis natuurlijk niet waar zonder powerwall. Overdag wordt er stroom opgewekt die gelijk kan worden gebruikt mits er energie wordt gebruikt. Wat niet gebruikt wordt wordt teruggeleverd aan ‘het net’. Er zal dus geen stroom ‘overblijven’. Zodra de zon ondergaat of de panelen niet meer raakt staakt de productie en zal worden afgenomen van ‘het net’. En laat Martiniplaza nu vooral ’s avonds veel stroom verbruiken aangezien er veel theatervoorstellingen en evenementen vaak ’s avonds plaats vinden. Tot zo ver klopt het wel ongeveer dat het energieneutraal is echter duidt de volgende zin in het artikel er op dat er geen vrijwel stroom meer nodig is van het net. ‘Martiniplaza gebruikt de stroom zelf en heeft daardoor vrijwel geen andere stroom meer nodig.’

Kortom, dit verhaalt klopt alleen als er powerwalls (of achtige constructies) geplaatst worden.

*update* Gemeente Groningen is er als de kippen bij!

Gepubliceerd inGeen categorie