Spring naar inhoud

De ondergang van de disco

Een toevallige samenloop van omstandigheden zorgt ervoor dat de werkelijke reden van de ondergang van de disco als een sluipmoordenaar toeslaat. Alleen deze sluipmoordenaar valt helaas niet te pakken.

De discotheek, jarenlang de ontmoetingsplek van jongeren. Je ouders hebben waarschijnlijk elkaar voor het eerst elkaar gezoend. De basisregels voor een succesvolle discotheek waren altijd heel erg simpel. Regel 1: zorg dat je meiden binnenkrijgt, de jongens lopen er toch wel achteraan. Regel 2: zorg voor een goede resident DJ die elke week weer de nieuwste platen (geen cd’s) heeft want dat vinden de jongens (en meiden) namelijk leuk om te horen. Heel erg basic maar erg effectief.

Alleen de laatste jaren is er onbewust geen drang meer om naar een standaard avondje in een discotheek te gaan om een paar hele simpele redenen. De discotheek was vroeger een sociale ontmoetingsplek. De wegen naar lagere school en op de middelbare school waren gescheiden en de enige plek waar je iedereen nog tegenkwam was de discotheek. Daar maakte je ook nieuwe vrienden en scoorde je je vriendje/vriendinnetje doordat culturen elkaar kruisten. Nu anno 2010 is die behoefte al voorzien dmv het internet. Waarom moeilijk doen als je gratis toegang hebt tot hyves, facebook en twitter en alle andere beschikbare social media. Ook de behoefte naar nieuwe muziek is door het internet ingevuld. Weinig resident DJ’s die je tegenwoordig nog kunnen verrassen met nieuwe muziek. Deze twee factoren zijn de hoofdredenen waarom heel veel discotheken in zwaar weer zitten en niet weten hoe ze de mensen binnen moeten krijgen.

Het (dure) toverwoord is vermaak, jongeren (en ook ouderen) willen vermaakt worden. Discotheken boeken steeds frequenter artiesten en acts. Alleen of alleen vermaakt de redding zal zijn is maar de vraag. Ook zijn de grote evenementen meer in trek vanwege de factor vermaak. Je hebt eigenlijk aan één dag te kort om geheel Mysteryland te zien en te beleven. Deze grotere evenementen zijn tegenwoordig ook vrij snel uitverkocht terwijl ze 10 jaar geleden ook in moeilijk vaarwater zaten.

Maar de krasse traditionele discotheekeigenaren moeten allemaal niets weten van deze info omdat het uiteraard ligt aan de recessie. Tot de sluipmoordenaar ook hen in de klauwen heeft natuurlijk..

Gepubliceerd inHersenscheten