Spring naar inhoud

My IQ is retehoog & delen (lees weggeven) maar!

Op facebook gaat er weer een dataverzamel app rond. Dit keer krijg na een aantal vragen/spelletjes te zien wat je IQ is. De site memorado.com doet zich voor als een site die de mensheid een dienst doet maar het zware vermoeden bestaat ze niets anders doen dan data vergaren ook als zeggen ze dat ze zich keurig aan EU Data Protection Directive 95/46/EC houden. Memorado weet namelijk ook wel dat een groot percentage op Facebook overal op klikt en deelt. De Memorado site is slim opgezet, oogt wat medisch met het witte en het blauwe, ook de link met het Global Cognition Initiative staat leuk, echter als je op Global Cognition Initiative zoekt op Google is daar verder niets van te vinden. Ook wordt er gesproken over een samenwerking met twee personen, namelijk Dr. Strobach and Prof. Dr. Huestegge maar ook daarvan is niets te vinden via Google. De eerste alarmbelletjes zouden moeten gaan rinkelen.

Om er voor te zorgen dat niemand ontevreden is en dus gaat speuren scoort iedereen met gemak boven de 120 en als je even snel Google raadpleegt dan scoort bijna 80% van de deelnemers de score van 128. In Nederland is het gemiddelde IQ ongeveer 100 en als je de tabel erbij pakt is een IQ boven 115 een bovengemiddeld IQ. Onmogelijke gemiddelde scores dus en daar hebben er alarmbel nummer twee.

Op de site staan ook een aantal User stories van gebruikers van de dienst. Een kort onderzoek wijst uit dat dit compleet verzonnen en niet bestaande mensen zijn. Als je eigenschappen van de afbeelding opvraagt door in de broncode te zijn, hebben alle afbeeldingen de naam small_shutterstock_xxxx>.jpg als bestandnaam. Shutterstock is een databank voor afbeeldingen die je kunt kopen/ gratis mag gebruiken.
stockfotoIn dit geval gratis te gebruiken, zie link.
shutterstock
Je zou de link van de afbeelding ook even kunnen googlen op afbeeldingen dan zie ze niet de enige zijn die de foto gebruiken. Op de .com site hebben ze dit al aangepast omdat ze waarschijnlijk al iemand hadden gehad die daar over viel maar op de de .nl staan de stockfoto’s nog.

We pakken even de Privacy Policy van Memorado erbij om te kijken wat er allemaal verzameld wordt:
When you interact with us through the Services, we may collect Personal Data and other information from you, as further described below:

Personal Data That You Provide Through the Services:

We collect Personal Data from you when you voluntarily provide such information, such as when you contact us with inquiries, respond to one of our surveys, register for access to the Services or use certain Services, which typically includes your: (i) name; (ii) telephone number; (iii) email address; (iv) home address; (v) information about your home which you give us; (v) your payment details; (iv) your IP address; and (vi) any other personal information which you give us in connection with the Services.

Beetje raar om deze gegevens te verzamelen aangezien het om je brein gaat. Wat heeft bijvoorbeeld je IP adres nu met je brein te maken?

Verder op in de policy wordt de intenties van memorado ineens helder wanneer het volgende geschreven staat:

Your rights:
In the European Union
If you are a European Union citizen, you have the right to ask us not to process your personal information for marketing purposes by contacting us at service@memorado.com.

Kortom, niet zo nieuwsgierig zijn en eerst je gezonde verstand gebruiken! Je hebt immers een IQ van minstens 128 nu dus die fout bega je nooit weer!

Gepubliceerd inGeen categorie