CategoryGeen categorie

Bedrijfsspionage made simpel

Bedrijfsspionage is het zich als spion toe-eigenen van informatie over een bedrijf of over de activiteiten van dat bedrijf, met het doel die informatie ten voordeel te doen komen aan een ander bedrijf of een andere instantie

~ bron: wikipedia

Bedrijfsspionage is uiteraard een kwalijke zaak en het komt naar schatting helaas veel voor. Het komt voor in vele vormen en veel daarvan hebben gelukkig een hoog risico, het risico om betrapt te worden. Echter is er één methode die eigenlijk heel simpel is en waarvan de pakkans enorm klein is. Bedrijven die al wat langer bestaan en van (internet domein)naam zijn veranderd zijn kwetsbaar. Het is misschien een kleine groep maar daarom niet minder kwetsbaar.

Oude website
Als een bedrijf van naam veranderd is vaak de website overbodig geworden. Bijvoorbeeld de internetprovider Chello die overgegaan is naar UPC die weer is overgaan naar Ziggo. Een verstandig besluit zou zijn om het domein chello.nl aan te houden en het verkeer naar ziggo.nl door te sluizen. Dit gebeurt in dit geval ook maar wat als je als klein succes MKB-bedrijf wordt overgenomen door een grote jongen en de synergie iets te snel wordt doorgevoerd en door omstandigheden de oude domeinnaam wordt opgezegd. In principe niets aan de hand zou je zeggen want het oude domein wordt niet meer gebruikt en de mail die wordt aangeboden wordt retour afzender gestuurd of komt te vervallen.

Catch-all
Heel veel hostingpartijen bieden de catch-all functionaliteit aan voor mail. Deze functie houdt in dat alle e-mail die aangeboden wordt aan domein x,y,z wordt verzameld in één mailbox. Door deze functionaliteit is het dus mogelijk om een domeinnaam te registeren en alle mail die daar nog wordt aangeboden te onderscheppen met het risico dat een relatie nog gebruikt maakt van het oude e-mailadres en deze mail nu in handen van derden die deze informatie kunnen gebruiken voor eigen gewin.

Openbaar register
Als je denkt dat als je een domeinnaam opzegt dit stilletjes gaat dan klopt dit niet helemaal. Er zijn diverse websites waar opgezegde domeinen op worden getoond. Domeinen gaan eerst in quarantaine voordat ze weer beschikbaar zijn voor de markt. Een voorbeeld hiervan is domainia.nl

Noorderzon: Hekgesprekken

Hey Noorderzon luitjes!

Volgens mij is het volgende nog nooit gedaan maar misschien is het wel iets voor volgend jaar of nog gedurende dit jaar!

Noorderzon staat voor velen voor gezellig rondjes slenteren/lopen op Noorderzon. Vaak doen je dit met z’n tweeën en wordt er heel wat afgepraat tijdens Noorderzon. Gesprekken die alleen te horen zijn voor het pratende stel. Echter loop je met z’n tweeën langs een gigantische hoeveelheid mede-slenteraars die soms een enkel woord of stukje van je zin horen.

Gisteren stond ik te keuvelen bij één van de hekken (Kerklaan/Grote Kruisstraat) die Noorderzon doorkruist en vlogen de woorden en korte zinnetjes mij weer om de oren.

Zou je het nu leuk/kunstzinnig/opmerkelijk/vul-maar-in zijn om deze woorden en stukjes zin gedurende een korte periode op te schrijven/op te nemen en van die brei aan woorden een verhaal/toneelstukje/vul-maar-in te maken die tijdens Noorderzon weer terug te lezen/horen/zien is? Dit bijvoorbeeld i.c.m. polaroid achtig shots van wandelende bezoekers op de achtergrond of slideshow tijdens het verhaal?

Ik heur’t wel..

Pokemon Go Gym Café


Het is wachten op het eerste (pop-up)Pokemon Go gymcafé dat geopend zal worden! De app is nog niet eens uit in Nederland en het is nu al een grote hype.
Voor diegene die nog niet helemaal weten waar ik het over heb, het gaat om het spel Pokemon wat in de jaren 90 erg populair was op de Gameboy en als kaartspel. Na jaren te hebben gewacht met de mobiele markt is Nintendo toch overstag gegaan is nu een app verschenen waarmee het spel gespeeld kan worden middels een Google Maps overlay (Augmented Reality). Pokemons vangen in de echte wereld dus. Met een slim trucje kan het spel nu al gespeeld worden in Nederland.

Eén van de kenmerken is de Gym, de Gym is waar Pokemon spelers vanaf level 5 met elkaar kunnen battlen. Een mooi business model zou dus zijn om op een plek waar een gym is je Café te openen. Misschien kan dit zelfs wel via de ontwikkelaar, geen idee om eerlijk te zijn.

Een andere iets gemakkelijker uit te voeren idee is om continue de Lure Module aan te zetten om je locatie. Voor de leken, met de Lure module kun je Pokemons aantrekken die in de buurt zijn, een soort Pokemon magneet. De Lure module kun je kopen in de in-app store van de Pokemon Go app en loopt een half uur en kost je per half uur 100 pokecoins die een waarde hebben van $0.99 cent. Om een dagje je café een hotspot te maken voor Pokemons kost je dus $ 16 dollar. Stoelen, banken, oplaadpunten en wat te eten en te drinken en overige inkomstideeën en je bent klaar!

Steel mijn idee maar hoor!

p.s. ik heb spel zelf nog niet gespeeld, dus mochten er onwaarheden in deze post staan stuur mij dan even een berichtje op twitter (DM staat open)

Successupporters

Successupporters, een term die ik de afgelopen tijd veel heb gehoord. Een term met vaak een negatieve klank. Wat mij betreft is dat compleet onterecht.

Hoe word je een supporter? Dat gebeurt op verschillende manieren maar veel van die manieren hebben als basis succes. Voorbeeld, in huis is iedereen Ajaxfan dus word je bijna automatisch een Ajax supporter, maar hoe werd iedereen in huis Ajax supporter? Vermoedelijk door de successen of iconen bij Ajax.

In Groningen is de term de laatste tijd veel gehoord omtrent de wedstrijden van Lycurgus (volleybal). Logisch ook want normaal zitten er geen 4350 toeschouwers bij een wedstrijd bij van Lycurgus. Maar ja, een (bijzonder) succesje wil natuurlijk iedereen bij zijn! Hopelijk blijven er door dit succes wat mensen kleven die ondanks het succes het toch ook wel een leuk spelletje vinden. Zo kan Lycurgus groeien. Wie weet speelt Lycurgus wel volgend seizoen al haar thuiswedstrijden in Martiniplaza!

Donar (basketbal) heeft de afgelopen jaren ook profijt gehad van het begrip successupporter, de prijzenkast is flink uitgebreid en het aantal seizoenskaarthouders blijft jaar op jaar stijgen ondanks de negatieve berichtgeving van een paar seizoenen geleden. Ook het gemiddeld aantal toeschouwers wordt nu jaar op jaar overtroffen gedurende het seizoen. En wanneer Donar de halve finale of finale van play-offs weet te bereiken dan zit het vaak helemaal vol.

Kortom, laten we successupporters omarmen en supporters van ze maken! Dit komt de breedtesport alleen maar ten gunste!

13043651_1718602865090801_3203760300911279622_n

Martiniplaza energieneutraal?

Vandaag 6 april 2016 is er een artikel verschenen over het plaatsen van heel veel zonnepanelen op Martiniplaza. Echter wordt er geen wordt gerept over de opslag van energie en zie ik alleen berekening is zo kort door de bocht dat ik vrees dat het college er ook zo naar heeft gekeken.

Er wordt gesteld dat er 415.000 Kwh wordt opgewekt en dat Martiniplaza daardoor energieneutraal zal zijn. Dit is in de basis natuurlijk niet waar zonder powerwall. Overdag wordt er stroom opgewekt die gelijk kan worden gebruikt mits er energie wordt gebruikt. Wat niet gebruikt wordt wordt teruggeleverd aan ‘het net’. Er zal dus geen stroom ‘overblijven’. Zodra de zon ondergaat of de panelen niet meer raakt staakt de productie en zal worden afgenomen van ‘het net’. En laat Martiniplaza nu vooral ’s avonds veel stroom verbruiken aangezien er veel theatervoorstellingen en evenementen vaak ’s avonds plaats vinden. Tot zo ver klopt het wel ongeveer dat het energieneutraal is echter duidt de volgende zin in het artikel er op dat er geen vrijwel stroom meer nodig is van het net. ‘Martiniplaza gebruikt de stroom zelf en heeft daardoor vrijwel geen andere stroom meer nodig.’

Kortom, dit verhaalt klopt alleen als er powerwalls (of achtige constructies) geplaatst worden.

*update* Gemeente Groningen is er als de kippen bij!

Het Back to the Future momentje

Er circuleren heel wat photoshops op het internet over onderstaande afbeelding. Geloof me, dit is de enige juiste. We kunnen trouwens nu verder met ons leven en deze meme kan in het archief.
back to the future date

Over 10 jaar..

Misschien heb jij er ook wel eens over na gedacht in het verleden. Ik zei in het jaar 2000 dat wij in 2010 tv kon kijken via onze mobiele telefoon. Ik geloofde dat niet maar ik hoopte dat. In 2010 kon je zeker tv kijken op je mobiel! Grappig genoeg herinner ik mij dit nu pas dat ik dat in 2000 heb gezegd. We zouden dus eigenlijk een website moeten maken waarop wij onze voorspellingen voor over 10 jaar zouden moeten vastleggen en dat deze automatisch na 10 jaar openbaar gemaakt worden.

Genoeg vragen te bedenken toch die over 10 jaar nog realiteit zijn of niet!

– Bestaat Facebook nog?
– Wordt er nog gas gewonnen in Groningen?
– Hoeveel kinderen heeft Justin Bieber?
– Welke nieuwe producten heeft Apple allemaal uit de hoge hoed getoverd?
– Zal de hypotheekrente-aftrek nog bestaan?
– Hoe ver staat het met domotica?
– Etc

#steelmijnidee gerust hoor 🙂

My IQ is retehoog & delen (lees weggeven) maar!

Op facebook gaat er weer een dataverzamel app rond. Dit keer krijg na een aantal vragen/spelletjes te zien wat je IQ is. De site memorado.com doet zich voor als een site die de mensheid een dienst doet maar het zware vermoeden bestaat ze niets anders doen dan data vergaren ook als zeggen ze dat ze zich keurig aan EU Data Protection Directive 95/46/EC houden. Memorado weet namelijk ook wel dat een groot percentage op Facebook overal op klikt en deelt. De Memorado site is slim opgezet, oogt wat medisch met het witte en het blauwe, ook de link met het Global Cognition Initiative staat leuk, echter als je op Global Cognition Initiative zoekt op Google is daar verder niets van te vinden. Ook wordt er gesproken over een samenwerking met twee personen, namelijk Dr. Strobach and Prof. Dr. Huestegge maar ook daarvan is niets te vinden via Google. De eerste alarmbelletjes zouden moeten gaan rinkelen.

Om er voor te zorgen dat niemand ontevreden is en dus gaat speuren scoort iedereen met gemak boven de 120 en als je even snel Google raadpleegt dan scoort bijna 80% van de deelnemers de score van 128. In Nederland is het gemiddelde IQ ongeveer 100 en als je de tabel erbij pakt is een IQ boven 115 een bovengemiddeld IQ. Onmogelijke gemiddelde scores dus en daar hebben er alarmbel nummer twee.

Op de site staan ook een aantal User stories van gebruikers van de dienst. Een kort onderzoek wijst uit dat dit compleet verzonnen en niet bestaande mensen zijn. Als je eigenschappen van de afbeelding opvraagt door in de broncode te zijn, hebben alle afbeeldingen de naam small_shutterstock_xxxx>.jpg als bestandnaam. Shutterstock is een databank voor afbeeldingen die je kunt kopen/ gratis mag gebruiken.
stockfotoIn dit geval gratis te gebruiken, zie link.
shutterstock
Je zou de link van de afbeelding ook even kunnen googlen op afbeeldingen dan zie ze niet de enige zijn die de foto gebruiken. Op de .com site hebben ze dit al aangepast omdat ze waarschijnlijk al iemand hadden gehad die daar over viel maar op de de .nl staan de stockfoto’s nog.

We pakken even de Privacy Policy van Memorado erbij om te kijken wat er allemaal verzameld wordt:
When you interact with us through the Services, we may collect Personal Data and other information from you, as further described below:

Personal Data That You Provide Through the Services:

We collect Personal Data from you when you voluntarily provide such information, such as when you contact us with inquiries, respond to one of our surveys, register for access to the Services or use certain Services, which typically includes your: (i) name; (ii) telephone number; (iii) email address; (iv) home address; (v) information about your home which you give us; (v) your payment details; (iv) your IP address; and (vi) any other personal information which you give us in connection with the Services.

Beetje raar om deze gegevens te verzamelen aangezien het om je brein gaat. Wat heeft bijvoorbeeld je IP adres nu met je brein te maken?

Verder op in de policy wordt de intenties van memorado ineens helder wanneer het volgende geschreven staat:

Your rights:
In the European Union
If you are a European Union citizen, you have the right to ask us not to process your personal information for marketing purposes by contacting us at service@memorado.com.

Kortom, niet zo nieuwsgierig zijn en eerst je gezonde verstand gebruiken! Je hebt immers een IQ van minstens 128 nu dus die fout bega je nooit weer!

Fedoracoins!

Wat? Nou, Bitcoins zeggen je vast wel iets. Fedoracoins zijn een soort Bitcoins alleen veeel en veeeel minder waard!
1 Fedora coin is $ 0.000070 cent (huidige koers).

Vanwege alle publiciteit en aandacht heb ik mij ook maar eens een beetje verdiept en na een kwartiertje lezen is voor iedereen met een beetje IT kennis te simpel om op te zetten. Vandaar dat ik ook heb gekozen voor de omdat-het-kan Fedoracoin. Ik laat het denk nog een maandje draaien en dan vind ik het wel prima en mocht mijn virtule wallet (daar stop je de coins in) in 2053 toevallig wel wat waard zijn dan heb ik in ieder geval een appeltje voor de dorst tijdens mijn pensioen. Tot die tijd zet ik mijn geld wel in op ieder jaar een oudejaarslot!

Mocht je toevallig ook in het bezit van Fedoracoins zijn omdat je een week hebt gemined (zo heeft het vergaren van coins) en je wilt er echt van af dan kun je deze deponeren in mijn wallet.

Mijn wallet: EapmD7ThABXeA8Csh4KvrJ6FaVttyFax51

Steel mijn idee: Ikea montage service aan huis

Dat bestaat toch al vanuit de Ikea hoor ik jullie denken. Klopt, de Ikea bied dit zelf aan maar het addertje is dat ze 20% van de aanschaf waarde + € 49 euro rekenen. Dat kan dus flink in de papieren lopen. Ik zou tegen alle studenten in een studentenstad met een Ikea (Amsterdam, Groningen zo uit mijn hoofd), begin een service en ga een stukje onder deze prijs zitten. Facebook en twitter en alle andere social media erbij en je hebt een aardig bijbaantje in de avond uren (want dan wil juist iedereen het en zal de Ikea denk ik niet aan huis komen).

© 2019 Dimitri Reining

Theme by Anders NorénUp ↑